Η αποτύπωση μιας ιδιαίτερα προβληματικής κατάστασης σε σχέση με την παρουσία των λαγοκέφαλων στο νομό Λασιθίου παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα από την μελέτη που εκπόνηση το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια του νομού.
Η Νότα Περιστεράκη, ειδική επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ που ανέλυσε τα δεδομένα μίλησε στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας στοιχεία που καταγράφηκαν και περιγράφοντας τους στόχους της μελέτης.
Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στο να υπολογιστεί, να ποσοτικοποιηθεί και να τεκμηριωθεί η άμεση και έμμεση ζημιά που προκαλούν τα συγκεκριμένα ξενικά είδη.
Όπως λέει η κα Περιστεράκη η έρευνα έδειξε πως κατά μέσο όρο η ελάχιστη ζημιά που προκαλείται άμεσα σε κάθε αλιευτικό σκάφος ξεκινά από τις 4.500€. Αυτό είναι το κόστος που προκύπτει από τις ζημιές που προκαλούνται σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα κλπ) τα οποία καταστρέφουν οι λαγοκέφαλοι, αλλά και στα αλιεύματα τα οποία τρώνε οι λαγοκέφαλοι πάνω απ’ τα δίχτυα.
Αν σε αυτό το κόστος συνυπολογιστούν και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που προκαλεί η παρουσία των λαγοκέφαλων, όπως για παράδειγμα τα χαμένα μεροκάματα που χρειάζονται για επισκευές σε εξοπλισμό ή στη μείωση των ντόπιων πληθυσμών των ψαριών η ζημιά για κάθε σκάφος είναι τουλάχιστον 8.000€ το χρόνο ανέφερε η κα Περιστεράκη.
Πλέον με την ολοκλήρωση της μελέτης τόσο οι διαχειριστικές αρχές και κάθε αρμόδια υπηρεσία μπορεί να τη συμβουλευτεί για να προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ παράλληλα οι φορείς των αλιέων μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις έχοντας τεκμηριωμένα στοιχεία στα χέρια τους.
Η κα Περιστεράκη τόνισε επίσης πως τόσο για τον λαγοκέφαλο όσο και για τα υπόλοιπα ξενικά είδη όπως τα λεοντόψαρα, οι γερμανοί κλπ. εξελίσσονται παράλληλα και άλλες μελέτες με σκοπό να εντοπισθούν τρόποι αξιοποίησης αυτών των ειδών.
Νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μελέτη των λαγοκέφαλων δείχνουν πως τα ψάρια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα προς βρώση, ακόμα κι αν ακολουθηθούν διαδικασίες καθαρισμού όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι επικίνδυνες τοξίνες που βρίσκονται στους λαγοκέφαλους εντοπίστηκε σε μικρότερες ποσότητες και στη σάρκα του ψαριού, όμως η ποσότητα αυτή παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την βιολογική περίοδο του ψαριού αλλά και την διατροφή του, κάτι που δεν επιτρέπει να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση για το επίπεδο τοξικότητάς του.
Αυτό που επίσης ερευνάται όμως αυτή την περίοδο και θα υπάρχουν αποτελέσματα την επόμενη διετία είναι η χρήση των λαγοκέφαλων για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως υπάρχει πεδιό δράσης για τέτοιου είδους αξιοποίηση.
Από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ όπως τόνισε η κα Περιστεράκη η πρόταση που γίνεται για την διαχείριση των λαγοκέφαλών είναι η επιδότηση προς του αλιείς για τις ποσότητες που αλιεύουν, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού πέρα από την πολιτική βούληση απαιτούνται συγκεκριμένα σχέδια δράσης για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, αλλά και κατάλληλες εγκαταστάσεις στις οποίες θα γίνεται η διαχείριση των λαγοκέφαλων που θα αλιεύονται.